Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 81765 articles
Browse latest View live

Helt ny jobbargubbe

$
0
0

Jobben som saknas, jobben som skapas och jobben som försvinner – och lämnar den som inte längre får lön i knipa. Under Almedalsveckan har M putsat på sin profil som det nya arbetarpartiet. Idag kan S kontra.


Skytten, tanken och skulden

$
0
0

Rättegången mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs avslutas i veckan. Till midsommar avslutades rättegången mot Anders Behring Breivik. Men varför nämns dessa två i samma andetag?

Grabba boken, grabben

$
0
0

Skolstart. För flickor – som jobbar, läser och klarar sig fint. Och för pojkar. Som kunde jobba bättre, läsa mer och klara sig bättre. Men är problemet brist­ande jämställdhet?

Rätt man på rätt plats

$
0
0

Lördag. Makten måste granskas. Men ser granskningen annorlunda ut om politikern är kvinna? Tyvärr tyder en hel del på det.

En Romney att frukta

$
0
0
Jubel. Applåder. Ballonger. Och ett brett, vitt leende för att övertyga väljarna om att republikanernas presidentkandidat är en trevlig prick. Fast den som kom, log och charmade mest på republikanernas partikonvent i veckan var inte Mitt Romney.

Skratta med presidenten

$
0
0
Lördag. Stora ord, stora gester, stora känslor. Allt är större over there. Amerikansk politisk scenkonst kan inte kopieras rakt av, men svensk politik skulle må bra av lite mera show. Inte minst för att hålla populisterna stången.

När svaret är pressfrihet

$
0
0

Svaret är: Samvetsfångarna som äntligen är fria att berätta om vad som egentligen händer i Etiopien. Då lyder frågan: Vilka är Martin Schibbye och Johan Persson?

Så in i Norden mitt i

$
0
0
Norden är tema för Bok- och biblioteksmässan i Göteborg som börjar på torsdag. Norden, knarrigt och trist? Snarare ett samarbete som borde ha framtiden för sig.

Alliansen inte allt, inte alltid

$
0
0
Lördag. Vem står intill vem i SVT:s partiledardebatt i morgon? Alternativen är inte så många. Det blir alliansen mot resten. Om två år lär scenografin få bytas ut.

Tänk fritt, rätt, tillsammans

$
0
0
Ministern vill ha elitforskning. Folket önskar mer medicinsk forskning. Forskarna vädjar om förutsägbarhet. Ändå är det rätt tyst om forskningspolitiken och den färska forskningspropositionen. Konstigt nog – för den angår oss alla.

Liberalt MP, varför inte?

$
0
0
Blir miljöpartister sura om de kallas liberala?

Vinster är inte viktigast

$
0
0
Lördag. Välfärdsindustrin och vinsterna är den hetaste frågan i svensk politik. Här snirklar sig en front. Här visas politiska muskler, här hörs brösttoner om profithunger och skatteflykt.
När frågan som borde ställas är: Vad är bra?

D-i-k-t-a-t-u-r, helt enkelt

$
0
0
Vad kallas en stat där folket inte får bestämma över landets styrelse eller över sina egna liv? Där mänskliga rättigheter kränks? För de allra, allra flesta är svaret givet. Men Moderaterna har väldigt svårt att stava till D-ordet.

Adjö till knattar, kök och kyrka

$
0
0
Hemmafrun håller på att bli korpmamma. Också i det forna Västtyskland är det uppenbart att det måste gå att kombinera jobb och familj – annars hotar kris i befolkningsfrågan.

Berätta om Skåne 2.0

$
0
0
Hur ska Skåne se ut i morgon? Det avgör du. För regionen är en politisk nivå – och den har utvecklingsansvar. Också regionpolitikerna måste börja berätta om framtiden. Om Skåne 2.0.

Sanningen med egna ord (SD)

$
0
0
Den som fram till i onsdags kallade SD rasister, främlingsfientliga eller hycklare anklagades för lögn. Sedan dess har allt bekräftats – med partitoppens egna ord.

Dröm, skam och fattigdom

$
0
0
I Sierra Leone dör kvinnor för att det inte finns basal mödravård. I USA köar hemlösa för mat. Den stora TV-satsningen om fattigdom visar misärens grymma grin – men lösningarna saknas.

Blad som faller borde oroa långt fler

$
0
0

Alla var där.

Den ryska Putinkritikern Masha Gessen. ”Etiopiensvenskarna” Martin Schibbye och Johan Persson och en stor del av de svenska mediecheferna. Och – naturligtvis – en rad välförtjänta vinnare.

Också Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, fanns på plats i Stockholm i torsdags när Stora journalistpriset delades ut. Och till skillnad från mig – som från min utsiktsplats i juryn bara var uppfylld av all god journalistik – uppfattade hon något glasartat i blicken hos många av gästerna.

Tidningarna bantar och skär ner, i Sverige och internationellt. I USA är tidningsdöd en realitet. Häromdagen rapporterade Ekot från – välmående – Tyskland att Frankfurter Rundschau och Financial Times Deutschland försvinner inom kort.

Branschen genomgår ”en strukturomvandling i nivå med varvskrisen på 1970-talet”, skriver Pettersson (27.11) och jämför med uppståndelsen kring krisande Saab, SAS och Astra Zeneca.

Väl sammanfattat, men medicinen oroar: Pettersson ropar på politikerna, på samma sätt som när bilbranschen krisade.

Politiker ska inte pytsa in skattepengar i skakiga branscher. Inte i dem som har framtiden bakom sig; tillverkningsindustri har det tufft i ett högkostnadssamhälle. Inte i medierna; politiskt stöd tär på oberoendet, det riskerar sätta medier i knäet på dem vi har att bevaka.

Till skillnad från i bilbranschen handlar pressens problem inte om vikande efterfrågan, tvärtom. Aldrig har det konsumerats så mycket medier som nu. Det är konjunktur och struktur som ställer till det.

Läget borde bekymra långt utanför mediehusen:

Fria medier är en grundbult i demokratin. Den behöver välinformerade medborgare och maktgranskning.

Det räcker inte med public service – några statsägda bolag kan inte garantera mångfalden. Det räcker inte med sökmotorer och sociala medier – de kan komplettera, men aldrig ersätta struktur och yrkeskunskap hos professionell journalistik.

Att direkt presstöd slår fel har historien visat. Något kunde politikerna ändå göra, i linje med hur alliansen stöder andra branscher:

Slopad reklamskatt? Sänkt moms på digitala produkter? Skatten på den tryckta tidningen är idag 6 procent, på samma tidning i läsplattan 25 procent.

Förbryllande.

Långt fler borde oroa sig. Men frågan är om det inte rentav går att ana en liten skadeglädje: Nu ska murvlarna få sig …

Politikerna tiger. Och pressen tvekar – ingen vill ju anklagas för att tala för sin sjuka mor.

Allt medan blad faller och tidningar dör.

Hejdå och hej, Hosianna

$
0
0
Advent – och debattdags: Får skolan fira i kyrkan? Ja, menar Skolverket, fast bara om lagen följs. Hoppsan, säger politikerna. Tillbaka på ruta ett.

Medan V bråkar om ordet

$
0
0
Feminist? Javisst. Sedan 1700-talet har liberaler jobbat för jämställdhet – från rösträtt till pappamånad. För andra är själva ordet viktigare.
Viewing all 81765 articles
Browse latest View live